przejdź do treści wpisy

Termosy obiadowe – wykonanie i rodzaje

termosy obiadoweMożliwość przenoszenia ciepłych posiłków jest ważna nie tylko dla osób lubiących długie wędrówki, ale także dla firm cateringowych. Dotyczy to zwłaszcza obsługi imprez plenerowych, czy dostarczania posiłków pracownikom.

Ciepły posiłek w zasięgu ręki

Termosy obiadowe to idealne rozwiązanie dla wędrowców, jak i dla usług cateringowych. Dla pierwszych najlepsze będą modele mniejsze o pojemności od 0,5 do 5 litrów. Firmy cateringowe mogą korzystać z produktów o większych gabarytach, nawet do 13 litrów. Wszystko na miarę potrzeb.

Cena a jakość

Obecnie nadal dostępne są modele plastikowe ze szklanymi ściankami. Jednak coraz bardziej są one wypierane na rzecz termosów obiadowych ze stali nierdzewnej. Jest to materiał bardzo wytrzymały, a przy tym lekki. Wewnątrz pokryte są warstwą odbijającą światło. Dla przenoszenia posiłków najlepiej wybierać te pokryte srebrem, które ma właściwości antybakteryjne. W wersjach obiadowych możemy znaleźć:
– nakrętkę w kształcie miseczki lub miseczkę pod nakrętką,
– łyżeczkę,
– rączkę, uchwyt lub pasek transportowy,
– duży otwór wlewowy.

Produkty dobrej jakości można znaleźć już od ok. 80 zł. Im większy termos, wykonany z droższych materiałów tym cena wyższa. Najdroższe kosztują nawet kilkaset złotych.

admin kategoria: Sprzęt gastronomiczny dnia 23 Sierpień 2016 » Komentowanie wyłączone.