przejdź do treści wpisy

Rodzaje kieliszków

kieliszki do wódkiNa weselach wciąż króluje wódka, ale coraz częściej do dyspozycji gości są także inne gatunki alkoholu np. wino. Warto zadbać o odpowiednie szkło, aby wszystko prezentowało się odpowiednio.

Kieliszki do czerwonego wina

Są one dość duże, okrągłe i lekko zwężające się ku górze. Najlepiej jeśli wykonane są z cienkiego szkła, kolor wina musi być bowiem dobrze widoczny. Z kolei długa i smukła nóżka ułatwia trzymanie kieliszka. Podczas picia wina należy pamiętać o trzymaniu kieliszka za nóżkę, gdyż alkohol ogrzewa się od rąk podczas trzymania za czaszę.

Kieliszki do białego wina

Są podobne do tych do wina czerwonego, ale nieco mniejsze. Trzyma się je również za nóżkę, gdyż wina białe powinny być podawane lekko schłodzone.

Kieliszki do szampana

W tym przypadku korzysta się z długich, smukłych kieliszków, które także trzyma się za nóżkę. Szampana należy podawać schłodzonego napełniając kieliszek do 3/4 wysokości.

Kieliszki do martini

Martini z kolei podaje się w kieliszkach o trójkątnym, charakterystycznym kształcie. Alkohol podaje się z oliwką lub plasterkiem cytryny. Jednak wermut można także wykorzystać do drinków. Kieliszki do martini trzyma się za nóżkę.

Kieliszki do wódki

Czystą wódkę podaje się w kieliszkach bez nóżki o pojemności 30-60 ml. Wódki smakowe można podawać w kieliszkach z nóżką, oczywiście wszystkie mocno schłodzone.

admin kategoria: Dodatki do kuchni dnia 23 Październik 2016 » Komentowanie wyłączone.