Frytownice gastronomiczne – do frytek i nie tylko
Jednym z najpopularniejszych fast foodów są frytki. Smażone w głębokim tłuszczu kawałki ziemniaków są więc stałym elementem menu w każdym barze szybkiej obsługi.
Sprzęt gastronomiczny do frytek
Sposób przygotowania frytek jest banalnie prosty. Ale serwując je w lokalu potrzebne są profesjonalne frytownice gastronomiczne. Urządzenia te są bardzo wydajne i wytrzymałe. Wykonanie ze stali nierdzewnej zapewnia im wytrzymałość i ułatwia utrzymanie ich w czystości. Na rynku do wyboru są frytownice:
– gazowe, które mają pojemność od 8 do 25 litrów,
– elektryczne, o pojemności od 3 do 30 litrów.
Oba rodzaje występują w wersji jedno i dwu komorowej. Dzięki temu łatwo dostosować wielkość urządzenia do potrzeb danego lokalu gastronomicznego.
Nie tylko frytki
Decydując się na zakup frytownicy gastronomicznej warto pamiętać, że frytki nie są jedynym daniem, które może być w nich przygotowywane. Mogą one bowiem posłużyć do przygotowania potraw wymagających smażenia w głębokim tłuszczu tj. skrzydełka, chipsy, ryby, warzywa. Przed użyciem dobrze jest zapoznać się dokładnie z instrukcja obsługi, gdzie będą wyszczególnione te czynności, do których nie można jej wykorzystywać. Dbałość o sprzęt zapewni mu dłuższy żywot.