przejdź do treści wpisy

Frytownice gastronomiczne – do frytek i nie tylko

frytownice gastronomiczneJednym z najpopularniejszych fast foodów są frytki. Smażone w głębokim tłuszczu kawałki ziemniaków są więc stałym elementem menu w każdym barze szybkiej obsługi.

Sprzęt gastronomiczny do frytek

Sposób przygotowania frytek jest banalnie prosty. Ale serwując je w lokalu potrzebne są profesjonalne frytownice gastronomiczne. Urządzenia te są bardzo wydajne i wytrzymałe. Wykonanie ze stali nierdzewnej zapewnia im wytrzymałość i ułatwia utrzymanie ich w czystości. Na rynku do wyboru są frytownice:

– gazowe, które mają pojemność od 8 do 25 litrów,

– elektryczne, o pojemności od 3 do 30 litrów.

Oba rodzaje występują w wersji jedno i dwu komorowej. Dzięki temu łatwo dostosować wielkość urządzenia do potrzeb danego lokalu gastronomicznego.

Nie tylko frytki

Decydując się na zakup frytownicy gastronomicznej warto pamiętać, że frytki nie są jedynym daniem, które może być w nich przygotowywane. Mogą one bowiem posłużyć do przygotowania  potraw wymagających smażenia w głębokim tłuszczu tj. skrzydełka, chipsy, ryby, warzywa. Przed użyciem dobrze jest zapoznać się dokładnie z instrukcja obsługi, gdzie będą wyszczególnione te czynności, do których nie można jej wykorzystywać. Dbałość o sprzęt zapewni mu dłuższy żywot.

admin kategoria: Sprzęt gastronomiczny dnia 15 Kwiecień 2016 » Komentowanie wyłączone.