Degustacja whisky
Dla prawdziwego gentlemana relaks po ciężkim dniu nie będzie kompletny bez trzymanej w dłoni szklanki whisky. Wieczór to idealny czas na powolne delektowanie się smakiem tego wybornego alkoholu. Jak z whisky powinien obcować kulturalny mężczyzna?
Zadbaj o estetykę
Niemalże wszyscy wiedzą, że whisky serwujemy w temperaturze kilkunastu stopni Celsjusza, uprzednio jej nie schładzając. Nie każdy jednak pamięta o wrażeniu, jakie tworzą kieliszki do whisky. Przypominają one raczej przysadziste szklanki o grubym dnie oraz ściankach. Napełniamy je do około 1/4 wysokości, zwolennicy dodatków mogą je połączyć z tą ilością trunku.
Najpopularniejszym rodzajem kieliszków do whisky jest model tzw. old fashioned glass, choć ostatnio popularność zyskują ich kuliste siostry.
Nie pij prosto z butelki. To nieeleganckie i przeznaczone raczej do konsumpcji tańszych alkoholi, spożywanych w celu odmiennym niż degustacja. Zostawmy więc to dla napoi, których smak nie jest na tyle ciekawy, aby warto było się nim delektować.
Sztuka picia
Prawdziwy koneser whisky nie wymiesza jej z dodatkami. Choć pierwszy kontakt języka z alkoholem nie należy do przyjemnych (czuć charakterystyczną goryczkę), smak trunku szlachetnieje z każdym kolejnym łykiem. Warto się poświęcić!